Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kediaman Persekutuan (Penaja).

Posted on 27/11/2011. Filed under: AJK RT KSL |

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kediaman Persekutuan (Penaja).

Pengenalan:
Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kediaman Persekutuan (Penaja) atau ringkasnya JKKKP adalah sebuah institusi kepimpinan di peringkat Flat – Flat Persekutuan di sekitar Bandaraya Kota Kinabalu yang diwujudkan.
Sebagai kumpulan yang paling hampir dengan komuniti kediaman kakitangan persekutuan, JKKK(P) merupakan satu platform bagi mengajukan permaslahan rakyat ke agensi atau Jabatan – jabatan kerajaan amnymerupakan satu platform bagi mengajukan permaslahan rakyat ke agensi atau Jabatan – jabatan kerajaan amnya dan Pejabat setiausaha Persekutuan Negeri Sabah khususnya, selain itu menjadi badan penggerak utama di dalam menggembleng sumber tenaga, pembangunan dan perubahan sikap masyarakat warga Flat Persekutuan ke arah membentuk warga elit dan eksklusif ini yang berdaya maju serta inovatif.
Objektif:
1. Penubuhan JKKKP adalah untuk mewujudkan ruang dan memberikan peluang kepada warga Flat melibatkan diri dalam proses pembangunan di peringkat kediaman yang disediakan.
2. Memelihara, meningkat dan mengukuhkan perpaduan rakyat dan integrasi nasional selaras dengan dasar-dasar kerajaan berlandaskan Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.
3. JKKKP adalah badan yang bertindak sebagai agen perubahan dan penghubung penting antara pihak kerajaan dan penduduk Flat persekutuan..
4. bahawa penghuni kediaman persekutuan ini telah menikmati faedah daripada kemudahan asas dan perkhidmatan yang disediakan oleh pihak kerajaan dan mensyukuri, memanfaatkan dan menjaga dengan sepenuhnya segala kelebihan yang diberi.
5. Kepimpinan JKKKP ini turut membantu di dalam mengembangkan peluang-peluang yang disediakan oleh pihak kerajaan dengan sumber-sumber tempatan yang ada untuk faedah penduduk.
6. Penglibatan penduduk setempat di dalam aktiviti kemasyarakatan dan ekonomi dijana oleh kepimpinan JKKKP melalui proses komunikasi yang berkesan.
7. Proses komunikasi yang berkesan yang diamalkan oleh kepimpinan JKKKP ini membolehkan nya bertindak selaku agen perubahan di peringkat akar umbi untuk berfungsi sebagai perantara dalam proses perkongsian maklumat antara pihak kerajaan dan penghuni Flat Persekutuan, sebagai pemangkin, pembangunan, dan wakil pentadbir yang betjaya mengukuhkan permuafakatan di kalangan penduduk dan mewujudkan suasana kerjasama yang harmoni dengan pihak kerajaan.
8. Tujuan lain JKKKP ditubuhkan adalah untuk mempastikan kelancaran pembangunan bersepadu Unit Harta Kerajaan Persekutuan melalui satu kesepakatan penduduk yang perlu digembleng melalui kepimpinan yang dinamik dan pentadbiran yang teratur.

9. JKKKP adalah ejen pembangunan di peringkat akar umbi di dalam sistem pentadbiran kerajaan, yang juga bertindak sebagai penghubung di antara agensi-agensi kerajaan dengan rakyat dan bertanggungjawab menyebarkan maklumat berkaitan program-program kerajaan yang dilaksanakan untuk kesejahteraan rakyat. JKKKP merupakan unit pemantau dasar-dasar kerajaan di peringkat yang paling hampir dengan warga Flat Persekutuan, di samping menjadi ejen menyalurkan aspirasi komuniti kepada peringkat yang lebih tinggi.
10.

Misi: JKKKP adalah ejen pembangunan dan badan sukarela di peringkat akar umbi di dalam sistem pentadbiran Pejabat Setiausaha kerajaan Persekutuan, yang juga bertindak sebagai penghubung di antara agensi-agensi kerajaan dengan rakyat dan bertanggungjawab menyebarkan maklumat berkaitan program-program kerajaan yang dilaksanakan untuk kesejahteraan rakyat. JKKKP merupakan unit pelaksana dasar-dasar kerajaan di peringkat yang paling hampir dengan rakyat, di samping menjadi ejen menyalurkan aspirasi rakyat kepada peringkat yang lebih tinggi.
Visi: Sebagai kumpulan / badan sukarela yang paling hampir dengan warga kediaman Kakitangan Kerajaan Persekutuan, JKKKP bertanggungjawab di dalam mentabdir dan memajukan kediaman Kakitangan Kerajaan Persekutuan tersebut dan menjadi badan penggerak utama di dalam menggembleng sumber tenaga, pembangunan dan perubahan sikap warga kediaman Kakitangan Kerajaan Persekutuan ke arah membentuk warga komuniti yang berdaya maju serta inovatif.

TUGAS UTAMA JAWATANKUASA KEMAJUAN DAN KESELAMATAN KEDIAMAN PERSEKUTUAN (JKKKP)
Pentadbiran
• Mengumpul dan menyimpan profil warga kediaman Kakitangan Kerajaan Persekutuan dan maklumat asas seperti surau, dewan, gelanggang permainan, jalan kediaman Kakitangan Kerajaan Persekutuan, tabika perpaduan dan lain-lain kemudahan asas.
• Merancang dan membuat jadual aktiviti JKKKP sepanjang tahun.
• Mengambil tahu dasar-dasar kerajaan dan menyampaikan maklumat kepada warga kediaman Kakitangan Kerajaan Persekutuan, mesyuarat sekurang-kurangnya sebulan sekali dan menyimpan rekod mesyuarat (minit).
• Melaporkan kepada pihak berkenaan tentang perkara yang memerlukan perhatian dan
penyelesaian mengikut saluran tertentu.
• Mengemukakan jadual dan minit mesyuarat..
• Menyediakan laporan tahunan JKKKP setiap awal tahun seperti permohonan yang belum
diluluskan, aktiviti tahunan yang telah dijalankan dan maklumat kehadiran ahli JKKKP dalam
mesyuarat.
• Menjemput individu yang sesuai kerana pengalaman, pekerjaan dan kebolehan untuk hadir
dalam mesyuarat.
• Mengadakan kerjasama dengan jawatankuasa lain seperti Kariah Masjid dan badan badan kesukarekawan yang terdapat di kediaman Kakitangan Kerajaan Persekutuan,
• Mendapatkan maklumat awal keluarga yang terlibat dengan bencana alam.K esihatan dan lain – lain.
• Menggalakkan progam-program mengindahkan kampung.
• Membantu usaha ke arah pembasmian dan pencegahan penyakit berjangkit.
• Mengawal kebersihan kampung dan tempat awam.
• Menggalakkan penduduk mengamalkan makanan dan pemakanan seimbang serta riadah
untuk kesihatan.
Keagamaan dan Kerohanian
• Meningkatkan dakwah Islamiah dan penghayatan nilai-nilai murni.
• Menganjurkan program keagamaan.
• Memelihara kebersihan dan penngindahan, keceriaan surau.
• Menyemai nilai berkeluarga dan menghormati orang tua serta penyayang.
Pembangunan Ekonomi
• Mengenalpasti, merancang dan mengesyorkan projek yang sesuai untuk dilaksanakan.
• Mengesan dan mengawal pelaksanaan projek pembangunan.
• Menggalakkan kegiatan ekonomi khususnya industri kecil dan sederhana.
• Memupuk budaya kerja niaga di kalangan penduduk.
Pendidikan
• Membantu meningkatkan pencapaian pelajaran sekolah seperti menganjurkan kelas-kelas
tambahan dan ceramah motivasi.
• Membantu meningkatkan akhlak murni pelajar.
• Memupuk budaya ilmu dan galakan membaca.
• Memupuk sikap positif, progresif dan menghindari sikap negatif di kalangan masyarakat.
Keselamatan
• Mencari kaedah untuk menjaga keselamatan daripada anasir-anasir jahat dengan cara melaporkan aktiviti kepada pihak berkuasa dan menyusun strategi dan kerjasama dalam hal rondaan (dengan pehak keselamatan) dan pemerhatian.

Maklumat JKKKP Daerah Kota Kinabalu, Cawangan Flat Persekutuan Km.5
Pengerusi JKKKP Penaja : Encik Abd. Latiff Bin Hj. Muluk.
Alamat surat menyurat : E 3-1, Flat Persekutuan Km.5,
Jalan Kompleks Sukan Likas,
Laman web/blog : Http//: http://www.myrtksl.wordpress.com
E-mail : rtksl.admin@gmail.com
No. telefon : 019-8612758.

Advertisements

Make a Comment

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 •   Rukun Tetangga
Kompleks Sukan Likas
 • November 2011
  I S R K J S A
  « Jan   Dis »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Popular

 • Arkib

 • Add to Technorati Favorites

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: